Jak myślicie po co nam witaminy i minerały? Część II
Artykuł przeczytasz w ciągu 2 minut.
Witaminy, podobnie jak minerały, są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju psychofizycznego. Mimo, że potrzebujemy ich w niewielką ilość, większość witamin musimy pozyskać z posiłków jakie codziennie spożywamy. Dlatego tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i witaminy.
Słowo witamina pochodzi od łacińskiej nazwy vitae czyli życie. Nazwa tych związków organicznych została ukuta w 1913 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka, który odkrył pierwszą witaminę B1, która zawiera grupę aminową (stąd drugi człon nazwy – amina). Witaminy dzielimy na te rozpuszczalne w wodzie (B i C) i rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E i K). Wobec tych ostatnich istnieje większe ryzyko ewentualnego przedawkowania.
Niedobór witamin, czyli hipowitaminoza, prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Długotrwały brak określonych witamin wywołuje choroby takie jak szkorbut (z powodu braku witaminy C) czy pelagra (z powodu brak niacyny). Pamiętajmy, że oprócz niedoboru możemy również spotkać się z problemem nadmiaru witamin, czyli hiperwitaminozą[1]. Dlatego tak ważny jest rozsądek w suplementacji witamin.
Witaminy są biokatalizatorami i pełnią role regulacyjną, czyli wspomagają i umożliwiają zachodzenie reakcji chemicznych w naszym organizmie. Każda z witamin jest ważna i bez odpowiedniej diety nie zachowamy pełni zdrowia.
Ze wszystkich znanych nam witamin tylko B12 (występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego) i D (produkowana jest podczas ekspozycji skóry na słońcu) są witaminami, których by utrzymać prawidłowy bilans witaminowy w naszym organizmie nie możemy opierać się tylko i wyłącznie na diecie roślinnej.
Warto zadbać o naszą codzienna dietę tak, by dostarczyć w niej wszystkie niezbędne substancje odżywcze dla zachowania zdrowia i organizmu w dobrej kondycji. Jeśli nie mamy poważnych niedoborów witamin wynikających z chorób warto zadbać o różnorodność diety zamiast wspomagać się suplementami. Dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, powinna w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały.
[1] Witaminy, Jarosz M., Stoś K., Przygoda B., Matczuk E., Stolińska-Fiedorowicz H., Kłys W. [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, red. nauk.: Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia 2017, s. 130.