Mrożona ekologiczna jeżyna
Jeżyny są źródłem błonnika pokarmowego, nawet 100g ostrężyn dostarcza ok. 20% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Jeżyny oprócz witamin: C, A, B3, B5, B9 oraz E zawierają też sporo witaminy K1. Dlatego zaleca się ich spożycie osobą, które mają problem z krzepliwością krwi. Ponadto w ożynach znajdziecie sporą dawkę manganu, miedzi i cynku.
Czy wiesz, że…
Jeżyna, nazywana jest często potocznie dziadami. Nazwa pochodzi od zbieraczy, którzy niegdyś musieli się mocno natrudzić, by nazbierać jeżyny z powodu kolczastych krzaków, które dotkliwie raniły ich ręce.
Waga: 300g
Wartości odżywcze w 100g produktu:*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Termin przydatności do spożycia: 24 miesiące
Zalecane warunki przechowywania:
-6°C – do 1 tygodnia
-12°C – do 3 tygodni
-18°C – nie dłużej niż data przydatności do spożycia
Produkt głęboko mrożony. Nie zamrażaj ponownie!
Zakupisz w
Artykuły powiązane z produktem
Domowe lody
Próbowaliście kiedyś zrobić własne lody? Pokażemy Wam jak zrobić to w mniej niż 6 godzin bez użycia maszyny do lodów!
Czytaj dalejJak myślicie po co nam witaminy i minerały? Część II
Witaminy, podobnie jak minerały, są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju psychofizycznego. Mimo, że potrzebujemy ich w niewielką ilość, większość witamin musimy pozyskać z posiłków jakie codziennie spożywamy. Dlatego tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i witaminy.
Czytaj dalejMrożone owoce i warzywa – czy warto je jeść?
Toczy się wiele dyskusji wokół mrożonych warzyw i owoców. Głównym zarzutem jest to, że nie są tak bogate w wartości odżywcze jak ich świeże odpowiedniki - i to prawda do pewnego stopnia.
Czytaj dalej